Huiskringen van start in de parochie St. Jan de Doper te Gouda e.o.

 

In het najaar van 2024 zijn er in de St. Jan de Doper Parochie te Gouda en omstreken zes huiskringen van start gegaan. Dit kwam voort uit een verlangen om gezamenlijk verder te groeien in het katholieke geloof. Ook kwamen en komen er steeds weer nieuwe mensen in de parochie, die contact zoeken met anderen en gezamenlijk meer willen leren over het katholieke geloof.

 

Visie en kernwaarden

Laura van Steekelenburg is de coördinator van de huiskringen in de parochie. Ze vertelt: “We hebben eerst een klein onderzoek gedaan naar wat er al is op het gebied van huiskringen of kleine groepen, zowel binnen als buiten de parochie. Uiteindelijk zijn we gekomen tot een bepaald format voor de huiskringen. Dit hebben we beschreven in een Huiskring Gids: Een praktische gids bij deelname aan een huiskring. Daarin beschrijven we de visie en de zes kernwaarden van de huiskring (zie kader onderaan). Ook hebben we een mooi logo voor de huiskringen gemaakt, een banner en uitnodigingskaarten."

Laura: "Een huiskring komt gemiddeld één keer in de drie weken bij elkaar. De leden van de kring dragen samen de verantwoordelijkheid voor de huiskring, ook inhoudelijk. Er is per kring wel een contactpersoon en ‘cultuurdrager’, waarmee ik als coördinator en nog iemand anders van de parochie minimaal twee keer per jaar bij elkaar kom. Met de contactpersoon heb ik bijvoorbeeld contact als een nieuw lid tot de huiskring wil toetreden. De cultuurdrager is diegene die binnen de huiskring de visie en de kernwaarden bewaakt.”

 

Gezamenlijk verantwoordelijk

De huiskringen vullen de bijeenkomsten inhoudelijk zelf in, maar wel binnen een format dat door de parochie wordt aangereikt. Afhankelijk van de behoeftes en interesses van de groep kan er voor verschillende programma’s worden gekozen. Bij het starten van de groep adviseert de parochie om met het materiaal van Sycamore te beginnen: dit zijn twintig filmpjes met bijbehorend boek over de belangrijkste onderwerpen van het katholieke geloof.

 

Huiskringen en de Connectavond

Daarnaast is er drie keer per jaar in de parochie een zogenaamde ‘Connectavond Huiskringen’. Hier komen alle leden van de huiskringen samen voor een gezamenlijke huiskringavond. Ook is het een gelegenheid voor nieuwe mensen om kennis te maken met de huiskringen.

 

Veiligheid en openheid

Volgens Laura zijn de eerste ervaringen met de huiskringen positief: “We merken dat de verbondenheid tussen mensen van verschillende geloofsgemeenschappen groeit. En dat mensen verantwoordelijkheid nemen voor hun huiskring. Wel blijft het zoeken hoe en wanneer nieuwe mensen het beste kunnen instromen in een huiskring. Het kost namelijk tijd om elkaar te leren kennen en veiligheid met elkaar op te bouwen.” Niettemin geeft zij aan dat de parochie erover denkt om elke twee jaar alle huiskringen weer opnieuw in te delen, om te zorgen dat de openheid voor nieuwe mensen blijft. Verder benadrukt Laura nog: “Dit is hoe wij het in de parochie hebben opgezet. We willen andere parochies aanmoedigen om te kijken hoe een concept als huiskringen in hun eigen situatie – met bijbehorende visie en kernwaarden – vormgegeven kan worden”.

 

Meer weten?

Meer informatie over de huiskringen in de St. Jan de Doper parochie in Gouda en omstreken, kun je hier vinden.

 

 

Visie van de huiskringen
Het is onze opdracht om als leerlingen-van-Christus en broeders-en-zusters-in-Christus, God te leren kennen, de naaste te dienen en uitgezonden te worden om de harten van mensen voor Gods liefde te winnen.

6 Kernwaarden van de huiskring
1. Een plek om elkaar te ontmoeten
2. Een plek waar aan onderlinge relaties gebouwd en gewerkt kan worden
3. Een plek om te delen en geloofsvragen te bespreken
4. Elkaar aanmoedigen om trouw te blijven aan Gods Woord en Zijn Kerk
5. Samen bidden
6. Lief en leed delen, met elkaar meeleven
 

Bron: Huiskring Gids
 

 
Tekst: Mirjam Spruit, april 2025