Nieuwsflitsen Conferentie 2023

Met de nieuwsflitsen kun je tijdens de conferentie van minuut tot minuut op de hoogte blijven. Hieronder een overzicht dat werkt als een liveblog met korte nieuwsberichten, treffende citaten, en andere wetenswaardigheden.


Hoop en blijdschap

"Zondagmiddag. Ik zit op de bank met een gevoel van blijdschap." 

Carolien Hoogenboom deelt in een ervaringsverhaal haar hoogtepunten van de mini-conferentie: "Hoop en blijdschap blijven resoneren!"

Wilt u ook een ervaring delen? Is er iets wat u bijzonder heeft geraakt of aangesproken? We horen heel graag hoe u de dag beleefd heeft! U kunt uw ervaringen mailen naar communicatie@missionaireparochie.nl.

 

Foto: Annemarie Wijns


Verslag seminar Paul Donders

Paul Donders kan als geen ander een schat aan informatie en ervaring compact presenteren. ZIjn woorden prikkelen en dagen uit om aan de slag te gaan. Ed Arons schreef een verslag over het seminar van Paul Donders, wat u hierbij misschien kan ondersteunen.

Foto: Myrthe Roth

 

 


Pr. Jeroen Smith: Jouw gebed is nodig!

Tijdens het hoofdseminar van Paul Donders vonden nog twee keuzeseminars plaats. Een daarvan was het seminar over gebed, met de aansprekende titel "Wie tot Jezus spreekt, kan over Jezus spreken" - door pr. Jeroen Smith van het Katholiek Alpha Centrum. 

Hij benadrukte het belang van gebed als het uitgangspunt en het hart van een missionaire parochie: "Jouw gebed is nodig!" Karolina Gilbers woonde het seminar bij en schreef er een verslag over. 

Foto: Ramon Mangold


All good things…

... must come to an end. En zo zijn we aan het einde gekomen van de mini-conferentie Missionaire Parochie 2023! Het was een mooie en gezegende dag, waar we met dankbaarheid op terugkijken. 

Houd de nieuwsflitsen en de sociale media de komende dagen nog in de gaten; we delen nog meer foto's en indrukken! Wilt u zelf iets delen of vertellen? U kunt ons bereiken via info@missionaireparochie.nl of onze sociale media-kanalen. We horen heel graag van u!


Kom, Heilige Geest!

We eindigen de dag zoals we gisterenavond begonnen: met gebed om de komst van de Heilige Geest. We verlangen ernaar Hem te zien werken in ons leven, in onze parochie, in ons land! "Hier ben ik! Kom, Heilige Geest!"

 

Foto: Ramon Mangold


Nog een duik in het ballenbad

De Catharinaparochie uit Oosterhout nam ook een duik in het ballenbad. Nu ze zo hebben kunnen bouwen aan vertrouwen, kijken we uit naar de getuigenis die zij een volgende keer zullen geven! :-)
 

Foto: Myrthe Roth


God-met-ons

Tijdens de Eucharistieviering zong de band een prachtig lied: "Emmanuel, God-met-ons."  Wat mooi om dat te beseffen!

Ook tijdens de mini-conferentie is Jezus concreet onder ons aanwezig, in de kapel waar voortdurende aanbidding is bij het Allerheiligste. Dit is de machinekamer van de conferentie - we zijn dankbaar aan de zusters en alle anderen die de hele dag door voorbede voor ons doen.

 

Foto: Ramon Mangold 


Paul citeert Corrie ten Boom

"Geloof is het zien van het onzichtbare, het geloven in het ongelofelijke en het ontvangen van het onmogelijke."

Fotopagina mini-conferentie

Foto's: Ramon Mangold Lees verder


Vertrouwen: een sleutel voor gezonde teams

Paul Donders, coach en directeur van xpand, spreekt over "Samen Leiding Geven"  en gaat in op het belang van bouwen aan een cultuur van vertrouwen. Vertrouwen is een voorwaarde voor goede communicatie en voor het goed functioneren van een team. Hij zet de teams aan het werk: Hoe kun je bouwen aan vertrouwen? Wat bouwt vertrouwen op, en wat ondermijnt het juist? Hoe kunnen bewust gekozen gewoonten en rituelen het team helpen om vertrouwen te blijven bouwen?

Er wordt flink gediscussieerd in de zaal! Mensen zijn druk in gesprek en krijgen zelfs huiswerk mee. 

 

Foto: Ramon Mangold


Ik zie iets in jou!

Om een goed (leiderschaps)team te vormen, hebben we een basis van vertrouwen nodig. Vandaag worden deelnemers uitgenodigd om plaats te nemen in het ballenbad - want waardering kan een warm bad zijn!

Het pastoraal team uit Waalwijk heeft een frisse duik genomen in het warme bad van waardering. Hun enthousiasme bemoedigt!


Hannah daagt ons uit

Hannah Vaughan - Spruce, van Divine Renovation UK, spreekt over de uitdagingen die we tegenkomen als we enthousiast op weg gaan en leiderschapsteams proberen op te bouwen. Ze daagt ons uit:

"Het is makkelijk om de blinde vlekken van een ander te zien. Maar hoe zit het met die van jou? Het goede nieuws is: God heeft JOU gekozen! Maar er is nog een andere boodschap: De verandering in de parochie begint ook met JOU. Welke verandering verlangt God van jou voor de opbouw van jouw parochie, van onze Kerk?" 

Lees hier een verslag van Hannah's hele verhaal door Karolina Gilbers. 

Foto: Ramon Mangold


Getuigenis Catharinaparochie Oosterhout: Je kunt het niet alleen!

Pr. Jochem van Velthoven van de Catharinaparochie in Oosterhout getuigt over de dingen die sinds de conferentie van vorig jaar gebeurd zijn. Er is veel gebeurd! Een grote uitdaging was de vorming van een leiderschapsteam, maar het werpt vruchten af: "Al mijn tekortkomingen worden door het leiderschapsteam aangevuld. Je kunt het niet alleen!" 

 

Foto: Myrthe Roth


"Mij geschiede naar Uw woord."

Mgr. Ron van den Hout, bisschop van Groningen-Leeuwarden, gaat voor in de Eucharistie. Vandaag is het hoogfeest van de Aankondiging van de Heer, Maria Boodschap. 

We horen in het Evangelie het "JA" van Maria: "Mij geschiede naar Uw woord." Mgr. Van den Hout: "Er gebeuren ook in ons leven dingen die om een antwoord vragen. Er komt een moment dat vraagt: 'Wat nu?' Onze zekerheid is dat we geborgen zijn in God, de onzekerheid ligt in die uitdaging. Waar kun jij iets betekenen? Probeer je eigen verantwoordelijkheid te nemen."

Lees hier de volledige tekst van de preek van Mgr. Van den Hout. 

 

Foto: Ramon Mangold


We zijn begonnen!

We zijn begonnen! Eindelijk is het zo ver: presentatoren Dennis Peters en Lotte Voets hebben het startsein gegeven - de mini-conferentie Missionaire Parochie is begonnen! 

Honderden mensen zitten in de zaal, en er is ook een mooie delegatie vanuit Vlaanderen gekomen! 


Welkom in Veenendaal!

De deuren zijn geopend! U bent welkom in de Basiliek in Veenendaal! 

Denkt u nu nog: daar had ik bij willen zijn? Kom gerust alsnog - er zijn nog een paar plekjes vrij! 
U kunt ons vandaag ook volgen via de de livestream, waar delen van het hoofdprogramma worden gestreamd. Middels deze nieuwsflitsen hopen we u gedurende de dag op de hoogte te houden van wat we hier beleven, en ook op sociale media zijn we te vinden: #MissionaireParochie.


Gastvrijheid in de praktijk

Een van de kernwaarden van de missionaire parochie is gastvrijheid, en in de Titus Brandsmaparochie in Wageningen besloot men de daad bij het woord te voegen. Een groot aantal parochianen heeft het huis opengesteld om vrijwilligers en gasten van de voorbedeavond onderdak en een slaapplaats te bieden. Wat een gastvrij onthaal in de omgeving! 


Young People's MeetUp: "Please try this at home."

Bij de Young People's MeetUp, waar meer dan 30 jongeren bij elkaar kwamen, gaf Mireilis Damsma een enthousiaste getuigenis over de huiskring van haar parochie in Haarlem. Ze bemoedigde de jongeren met een simpele, maar heldere boodschap: "If you want to start, just start! You only need a few people. Please try this at home!


Voorbedeavond: God wil zijn huis gaan bouwen.

"Als de Heer het huis niet wil bouwen, vergeefs zwoegen daaraan de bouwers."  (Psalm 127, 1)

Vanavond was de voorbedeavond aan de vooravond van de mini-conferentie - onder leiding van UPrayse! - want het is door Hem en voor Hem dat we morgen samenkomen om te dromen over en te bouwen aan een missionaire Kerk. Samen zingen, samen bidden, en daarna samen praten bij de borrel: voor de aanwezigen is de mini-conferentie al begonnen! Kom, Heilige Geest. 


Welkom op het liveblog van de mini-conferentie!

Eindelijk is het zo ver: de mini-conferentie Missionaire Parochie in het gastvrije Veenendaal! Via deze nieuwsflitsen houden we u graag op de hoogte van alle gebeurtenissen. Leest u mee?