Hoe nu verder na de mini-conferentie?

De mini-conferentie Missionaire Parochie van 25 maart jl. is voor velen uit de parochies een inspirerende, bemoedigende en hoopvolle ervaring geweest! Je gaat met frisse moed huiswaarts, maar eigenlijk begint het 'werk' dan pas echt. De vraag die natuurlijk nu opkomt is ‘Hoe nu verder?’ Hoe kun je aan de slag met de dingen die je hebt gehoord, en waar kun je beginnen?

In dat kader vindt u hieronder een aanbod van zowel de Nederlandse partnerorganisaties, de Vlaamse partnerorganisaties en het internationale aanbod (o.a. vanuit Divine Renovation) voor het voorjaar van 2023. Zij helpen u graag verder bij eerste stappen of volgende stappen!

 

Ondersteuning bij het opzetten van Alpha

Verlang je ernaar dat jouw parochie tot bloei komt en haar blik naar buiten richt? We helpen je graag om Alpha te leren kennen en op te starten in jouw parochie. Ontdek samen met Alpha Nederland of Alpha Vlaanderen wat Alpha kan doen in jouw parochie!

  • Alpha Experience
    Om Alpha beter te leren kennen, willen we je graag uitnodigen voor een Alpha Experience! Op een Alpha Experience maak je een Alpha-bijeenkomst mee. Je begint met een heerlijke maaltijd, kijkt vervolgens een inleiding en gaat daarna in een kleine groep in gesprek. Er vinden binnenkort vijf Alpha Experiences plaats: twee in het zuiden van Nederland, twee in Vlaanderen en één online. Zo kun je Alpha op een laagdrempelige manier leren kennen en weet je na de Experience hoe je Alpha in kunt zetten in de groei naar een missionaire parochie. Een overzicht van de evenementen is te vinden op alphanederland.org/evenementen.
     
  • Een persoonlijk gesprek met Relatiemanager RK Frank Jansons
    Soms is het fijn om met iemand te 'sparren' of van gedachten te wisselen. Er borrelen misschien wat gedachten of er leven juist veel vragen: een persoonlijk gesprek (op afspraak) met Relatiemanager RK Frank Jansons kan u verder helpen! Hij denkt graag met u mee over nieuwe, frisse ideeën voor uw parochie en de rol van Alpha daarin. Een afspraak maken kan via deze link.

Aanbod ter verdieping vanuit Katholiek Alpha Centrum

1. Sycamore
De video’s van Sycamore en het pas verschenen boek belichten op een zeer toegankelijke manier de vele aspecten van het katholieke geloof. De video’s en het boek zijn heel flexibel te gebruiken, met een keuze uit de 20 inleidingen, aangepast aan de doelgroep. Het kan bijvoorbeeld worden ingezet voor de inspiratie van werkgroepen en teams, bezinningsavonden in Advent en Veertigdagentijd, als vervolg op Alpha of CaFE, voor de ouders van doop-, 1e Communie- of vormselkinderen, of als voorbereiding op de Doop of opname in de Kerk van volwassenen.

In veel parochies wordt Sycamore al gebruikt. De video’s zijn eenvoudig te downloaden en er is extra materiaal (samenvattingen, gespreksvragen, flyers/posters) beschikbaar. Kijk voor de trailer, de films en verdere info op www.rk-alphacentrum.nl/sycamore

2. Resurrexit
We willen graag snel aan de slag of verder in de parochie met het missionaire project. Er is veel materiaal en er zijn diverse methoden. Maar waar en hoe te beginnen?

Resurrexit is een initiatief van het Katholiek Alpha Centrum en Twitteren met God. Iemand van Resurrexit komt, ter plaatse of digitaal, met u inventariseren waar de parochie staat en wat eerste stappen kunnen zijn, want zomaar met iets beginnen kan ook averechts werken. Samen met u wordt gekeken: hoe nu verder? Een ruim aanbod van methoden (Xpand, Alpha, Sycamore, Twitteren, aanbidding, ...) en materialen (Catholicism, CaFE, Rebuilt, …) komt als ‘toolbox’ mee.

Meer info? Kijk op de website van Katholiek Alpha Centrum of van Resurrexit, of mail naar info@rk-alphacentrum.nl.
 

Leiderschapsontwikkeling: elke weg begint met een eerste stap

1. Ga als pastoorsteam aan de slag met het thema leiderschap.
Laat u scholen over hoe u kunt werken vanuit missie en visie, hoe leiding gegeven kan worden vanuit een team; hoe u de transitie kunt vormgeven naar een missionaire parochie en hoe u uw persoonlijk leiderschap en uw sterke kanten kunt inzetten.

2. Vorm een leiderschapsteam 
Zoek mensen om u heen die met u als pastoor willen meedenken hoe de missionaire parochie vorm te geven.

3. Preek over de droom die u heeft voor uw parochie. 

Maar de belangrijkste stap: BEGIN!

xpand is al jaren een autoriteit op het gebied van leiderschapstraining, coaching en talentontwikkeling. Kijk voor aanbod en materialen ter ondersteuning op hun website. Met vragen kunt u mailen naar info-nl@xpand.one

Vormingsaanbod Centrum voor Parochiespiritualiteit

Het Centrum voor Parochiespiritualiteit (CPS) wil parochies in heel Nederland ondersteunen om een (meer) vitale en missionaire parochie te worden. Binnenkort organiseert het CPS onder andere:

  • Bezinningsdagen voor priesters, diakens en pastorale werkers/-sters over ‘Verbindende communicatie: luisteren naar jezelf, de ander en God.’ Van zondagavond 29 oktober tot en met woensdagmiddag (de lunch) 1 november 2023 in Bezinningscentrum Emmaus te Helvoirt. Klik hier voor meer informatie over de bezinningsdagen.

Kijk voor meer informatie en breder aanbod op: www.parochiespiritualiteit.org

Ondersteuning Bisdom Breda

Groeien naar missionaire parochies staat centraal in de visietekst van bisschop Liesen van het bisdom Breda en in de dienstverlening van het bisdom. De inzet is om alle diensten van het bisdom vanuit het missionaire perspectief gestalte te geven. Op het vlak van pastoraat kunnen parochies uit het bisdom Breda een beroep doen op de mensen van het team ‘Missionair Pastoraat’ die graag meedenken, adviseren en zowel praktisch als geestelijk willen ondersteunen bij de cultuuromslag van de parochie.

Wilt u een beroep doen op het team Missionair Pastoraat? Mail dan naar Marjolijne du Maine: mdmaine@bisdombreda.nl.

 

 

Coaching voor priesters vanuit Divine Renovation

Group Coaching voor priesters vanuit Divine Renovation (Engelstalig).
Dit is een programma wat priesters verbindt met enkele medepriesters van over de hele wereld, die het verlangen delen om werkelijke en blijvende verandering in hun parochies te zien. De eerste stap van dit traject is de zogenaamde "Kickstart".

Group Coaching is bedoeld voor priesters, met name pastoors. Tijdens de Kickstart ga je in gesprek over de fundamenten van parochievernieuwing met vijf andere priesters, onder leiding van een coach van Divine Renovation. Gedurende twaalf weken zijn er in totaal zes bijeenkomsten, die elk 90 minuten duren. Voor elke bijeenkomst wordt u gevraagd een video te bekijken. 
De onderwerpen betreffen: visie; het bouwen van je leiderschapsteam; het bouwen van een cultuur van evangelisatie; structuur en een hybride kerk (oline en fysiek); bijeenkomsten en gezond conflict; cultuur en verandering.

Op dit moment zijn er Kickstart coaching groepen in het Engels, Duits, Spaans en Italiaans. In de toekomst zullen ook Nederlandstalige groepen worden aangeboden. Na de Kickstart zijn er aanvullende coachingsmogelijkheden binnen het aanbod van Group Coaching van Divine Renovation, om dit traject een structureel vervolg te geven.

Voor meer informatie – om te onderzoeken of dit iets voor u is – kunt u contact opnemen met Paul Lang van Divine Renovation. Bij hem kunt u zich ook aanmelden voor de Group Coaching. In beide gevallen gaat dit door een gesprek van 30 minuten met hem te boeken.

Boek een gesprek van 30' met Paul Lang